HomeGa Terug


Artikelen/instructies


Voorbeelden

Webservice? API?

Wat is een API?
API staat voor Application Programming Interface. Heel simpel gezegd, is een API niets anders dan een ingang tot het systeem voor andere systemen. Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken.

Een API is volledig flexibel te ontwikkelen. Dat betekent dat er praktisch geen limieten zitten aan hoe open je de deur wilt zetten. Een voorbeeld van een API is bijvoorbeeld de mogelijkheid om in Windows iets op het clipboard te plaatsen vanuit je eigen geschreven applicaties.

Remote API’s: de webservices
Als twee systemen via het internet het met elkaar moeten ‘spreken’, gebeurt dit vaak via een webservice. Webservices zijn API’s op afstand. Meestal kan deze API worden aangevraagd via een specifieke URL die dan een XML of JSON formaat terug geeft. Een voorbeeld van een webservice is http://xml.buienradar.nl/. Via de link vind je een XML beschrijving van het weer in Nederland. Je kunt op basis hiervan dus een applicatie ontwikkelen die het weer uitleest via deze API en het grafisch weergeeft in je eigen applicatie.

bron: https://w3s.nl/blog/api/